Äventyret på Apelhult är en återkommande hajk som anordnas varje år av Västgöta Södra Scoutdistrikt för distriktets kårer. Teamet som arrangerar heter VERA-teamet. VERA är en förkortning för verksamhet och arrangemang. Syftet med hajken är att få uppleva äventyr tillsammans med sina kompisar. Under lördagen får scouterna därför gå ett spår och lösa uppgifter tillsammans. På stationerna samlar scouterna någon typ av belöning/del av ett större uppdrag som får sin lösning på slutet av dagen/på söndagen. Varje år har äventyret ett specifikt tema, exakt upplägg och ram är därför beroende av det årets tema. På söndagen består aktiviteten av kårkamp (en kämpalek kårer emellan), för samtliga åldersgrupper. Nedan finns lite information om evenemanget:  

 

  • Evenemanget är kostnadsfritt för alla medlemmar i distriktet.  
  • Varje kår ansvarar för att ta med något att sova i (tält/vindskydd) samt köksutrustning och mat. Ved finns på Apelhult. Notera att eldningsförbud kan råda och matlagning då endast får ske på gaskök. 
  • Aktiviteterna under dagen är för upptäckarscouter, äventyrarscouter och utmanarscouter. Roverscouter brukar åka som ledare/funktionärer.  
  • Äventyret sträcker sig normalt från lördag förmiddag till söndag lunch en helg i maj. 
  • I år är temat födelsedagskalas. Detta eftersom Apelhult firar 40 år i distriktets ägo i år. Årets upplägg blir därför lite speciellt, med externa gäster och tårtkalas.  För att se schema över dagen hänvisar vi till inbjudan som ligger på hemsidan.  
  • På kvällen arrangerar distriktets Rover- och utmanargrupp (RoUter) en speciell aktivitet för det lite äldre scouterna (tredjeårsäventyrare och uppåt). Markera i anmälan vilka av dessa scouter som vill vara med på detta evenemang.  
  • Anmälan till äventyret görs kårvis. Hur ni i kåren väljer att sprida informationen är upp till er. Inbjudan för utdelning finns på hemsidan att ladda ner.  
  • Under evenemanget tar vi gärna hjälp av ledare för att stå på stationerna. Man kan också anmäla sig som funktionär.